Blogi betonista, lattiavaluista, mikrosementistä ja vähän muustakin rakennusalaan liittyvästä

 • 27
  maalis

  Mikrosementti kasvattaa suosiotaan

  Posted by BetonikuningasKommentit

  Mikrosementti lattia- ja seinämateriaalina kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Mikrosementin käyttökohteet ovat lähes rajattomat, mutta yleisimmin sitä käytetään asuintalojen lattia- ja seinämateriaalina sekä kuivissa- että märkätiloissa kuten kylpyhuoneessa, kodinhoitohuoneessa sekä saunan lattiassa.

  Mistä mikrosementtipinnoite on peräisin ja mihin se on alunperin luotu? Tämä on kysymys johon kovin moni alan ammattilainenkaan ei osaa kertoa vastausta. Alunperin mikrosementti luotiin suojaamaan USA:n lentotukialusten kansien pintaa ruostumista eli korroosiota ja muuta kulumista vastaan 1950-1960 luvuilla. Mikrosementistä on monta eri karkeusastetta, alkuperäisessä käyttötarkoituksessa karkeusaste oli se karkein nyt markkinoilla oleva karkeus, jota me käytämme ulkotiloissa kuten terasseilla. Tämä karkeusaste ei sovellu hyvin sisätiloihin, koska puhtaanapito on vaikeampaa. Ulkotiloissa puhtaanapito ei ole niin olennaista ja kyseisen karkeusasteen mikrosementin hyvinä puolina on erittäin hyvä kulutuskestävyys sekä liukkauden esto.

  Mitä karkeusasteita käytetään yleisesti? Sisätiloissa tehdään yleensä ensin 2-3 kerrosta keskikarkealla pohjalaastilla ja sen jälkeen laitetaan 2-3 kerrosta joko aivan hienoa erittäin pienikarkeuksista pintalaastia tai tätä hiukan karkeampaa versioita. Pintalaastin valinta riippuu käyttötarkoituksesta, kaikista hienointa laastia kannattaa käyttää vain seinissä ja vastaavissa matalan kulutuksen pinnoissa koska kulutuskestävyys laskee mitä hienomman kivikoon laastia käytetään.

  Mikrosementin kiiltoaste toteutetaan pintasuoja-aineella, jota on saatavilla useita eri versioita. Myöskin viimeistelyhionta ennen pintasuoja-aineen levitystä vaikuttaa kiiltoasteeseen. Suosituin kiiltoaste on Satiini, joka on käytännössä matta joka hiukan kiiltää valoa vasten. Myös täysin matta kiiltoaste on useasti toivottu vaihtoehto mutta täyskiiltävää käytetään hyvin harvoin. Kiiltoasteen päättää loppukädessä aina asiakas ja toteutus tehdään sen mukaan. Värivaihtoehtoja on käytännössä rajattomasti. Esimerkiksi valkoisen ja mustan väliltä pystymme skaalaamaan kaikki harmaan sävyt. Erikoisimmissa väreissä kuten esimerkiksi ruskea, punainen, vihreä, sininen ja keltainen skaalaus on hiukan haasteellisempaa mutta onnistuu tiettyyn pisteeseen saakka.

  Useasti kysytään mikä on mikrosementin kulutuskestävyys. Tämä on erittäin hyvä ja tärkeä kysymys koska asiasta on markkinoilla epäselvyyttä. Mikrosementti on designbetoni-pinnoite ja ei kulutuskestävyydeltään vastaa täysin aitoa betonilattiaa. Hyvänä ohjeena mikrosementin kulutuskestävyydestä on seuraava ohje; Mikrosementti on kestävämpi kuin parketti mutta pehmeämpi kuin laminaatti. Kun tämän pitää mielessä niin tehdään oikea valinta designbetonilattian materiaalia päätettäessä. Kuitenkin tässä kohtaa on huomioitava että kyse on nimenomaan kulutus- ja hankauskestävyydestä, mikrosementin pinta saadaan suljettua täysin siten että se ei tahriinnu käyttämällä oikeata pintasuoja-ainetta. Jos halutaan paras mahdollinen kulutuskestävyys lattiat kannattaa tehdä kovabetonilla, jolla voidaan toteuttaa designbetonilattia siten että kerrosvahvuus on minimissään 10mm, yleensä kuitenkin 15-20mm. Kovabetonin lujuusluokka ja pinnan kulutuskestävyys on niin hyvä että lattia kestää esimerkiksi autotallissa päivittäisen nastarenkailla ajon ilman mitään ongelmia. Sama kulutuskestävyys betonilattiaan saadaan uudiskohteissa kun valun pintaan hierretään sirote, tästä on kansan kielessä yleistynyt nimike "Mastertop". Mastertop itsessään on vain yksi kuivasirotteiden tuotemerkki ja vastaavia on markkinoilla Suomessakin useita. Sirotetta käytetään myös omakotitalojen ja julkisien tilojen lopullisia lattioita tehdessä, koska sirotetta käytettäessa lattiaan saadaan toivottu värisävy edullisin kustannuksin.

  Mikrosementtiä voimme suositella useaan kohteeseen ja se on aina varmasti erittäin näyttävä ja upea pintamateriaali. Käytettävän designbetonimateriaalin valinta täytyy kuitenkin tehdä aina huomioiden pinnoitettavan tilan käyttötarkoitus jotta materiaali kestää käytössä kauniina pitkään.

 • 11
  maalis

  Rakennusalalla kovaa kasvua pääkaupunkiseudulla

  Posted by BetonikuningasKommentit

  Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä jonkin suuruinen rakentamisen buumi käynnissä pitkän hiljaisemman kauden jälkeen. Etenkin suurten kohteiden rakentaminen on kovassa käynnissä, nyt on yhtä aikaa monta erittäin suurta rakennuskohdetta käynnissä, yhden esimerkin mainitakseni Helsingin Pasilassa rakennettava Tripla, joka on laajuudeltaan noin kolme kertaa Kampin kauppakeskuksen laajuinen kokonaisuus pelkästään kaupallisten tilojen osalta ja tähän lisätään vielä päälle samaan yhteyteen rakennettavat asuinrakennukset. Toinen suuri kohde joka tulee ensimmäisenä mieleen on Helsingissä Kalasatamaan rakennettava Redi, joka on laajuudeltaan myös valtava kokonaisuus. Rediin ensimmäisenä valmistuva 134 metriä korkea kerrostalo Majakka on valmistuessaan Suomen korkein asuinrakennus. Myös Rediin tulee valtava kauppakeskus asuintalojen lisäksi.

  Myös pientalojen puolella rakentaminen on mukavasti käynnissä. Pientalokohteissa kuten omakotitalot, paritalot ja pienet rivitalot on viime vuosina selvästi yleistynyt pienten- ja keskisuurten rakennusyritysten käyttö rakennuksen alusta loppuun. Myös talotehtailta tilataan useasti joko täysin valmiiksi tai lähes valmiiksi paketoitu versio. Muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen on tullut selkeästi muutosta, sillä nykyään itse omakotitalonsa rakentamista hoitavia rakentajia on selvästi vähemmän kuin esimerkiksi 3 vuotta sitten.

  Rakentamisen piristyminen on otettu hyvin vastaan ja se on hyvä asia meille kaikille. Rakentaminen työllistää paljon ihmisiä, joka tuo lisää rahaa talouteen ja auttaa osaltaan talouden kasvussa. Uskon että kaikille rakennusalalla toimiville ainakin seuraavat 2-3 vuotta ovat erittäin valoisia ja kannattavia myös taloudellisessa mielessä.